PELYVA PÉTER

Név: Pelyva Péter
Kor: 27
Lakhely: Budapest
Foglalkozás: IT terméktámogató

Mikor kezdtél stoppolni?
- Elég későn. 19 évesen voltam a Művészetek Völgyében, ahol az egyes helyszínek között stoppal volt a legegyszerűbb közlekedni. 10 kilométernél hosszabbat szerintem még később, kb. 23 évesen stoppoltam először.

Mi volt az eddigi legjobb stoppos élményed?
- Két éve nyáron menthetetlenül belezúgtam egy csajba, aki akkor Barcelonában lakott. Találkozni akartam vele, és kistoppoltam hozzá, de meg akartam lepni, így elhitettem vele, hogy két napig azért nem vagyok elérhető, mert egy disznóvágásra mentem vidékre. Aztán bekopogtam nála Barcelonában, hogy eltévedtem, segítsen. :) Végig mázlim volt az úton, volt például egy majdnem 1000 kilométeres fuvarom, ráadásul éjszaka.

Van valamilyen stoppos praktikád?
- Egy vázlatfüzetet minden nagyobb stoppolásra veszek, abba sokkal egyszerűbben be lehet írni az aktuális úti célokat, mintha külön kartonlapokat használnék. Az autópályák benzinkútjainak és kijáratainak listáját is kinyomtatom, az mindig segít, ha kézzel-lábbal el kell magyaráznom a sofőrnek, hogy hol szeretnék kiszállni.

Mennyit várakoztál a legtöbbet?
- Körülbelül hét órát voltam Ljubljana mellett egy benzinkúton. Nagyon komoly kétségeim voltak azzal kapcsolatban, hogy kijutok-e onnan valaha is.

Mi volt a legrosszabb stoppos élményed?
- Majdnem minden rossz élmény a hosszú várakozás, a szétfagyás, vagy ezek kombinációja miatt rossz élmény. Illetve egyszer atommérnök-hallgatóként beültem egy radikális környezetvédő nő mellé, na az ciki volt.

Ha lenne egy 16 éves lányod, aki stoppolni szeretne, elengednéd?
- 16 évesen azt hiszem, hogy nem. Ha pár évvel idősebb lenne, párban mindenképpen igen, egyedül meg talán attól függ, hogy Irakba akarna menni vagy Németországba.

Általánosságban a stoppolásról…?
- Nagyon szeretem benne azt, hogy aki beenged egy idegent az autójába, az általában nyitott és érdeklődő ember. Iszonyat jókat beszélgettem a sofőrjeim egy részével. Sokat gondolkoztam, hogy a stopposok és a stopposokat felvevők közül ki a bátrabb, és ki a menőbb arc, és azt hiszem a stopposokat felvevők azok. Úgyhogy kedves sofőrök, kösz mindent!

Mit adott neked a HungaroHitch?
- Néhány hasonló érdeklődésű jó arc embert, egy elvesztett sátrat, és iszonyatosan széles betekintést a román és magyar nyelvű mulatós zenébe.

Mit üzensz a világnak?
- Nem vagyok vallásos, de lenyűgöz, hogy már Máté evangéliumában is tudtak a stoppolásról meg a Couchsurfingről. :) --> “Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.” Kedves világ, úgy néz ki tényleg így van!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HungaroHitch - ...a magyar stopposverseny...
A HungaroHitch csapat hivatalos honlapja - Minden jog fenntartva - 2017 | Impresszum | Jogi nyilatkozat