TÓTH NORBERT

Név: Tóth Norbert
Kor: 25
Lakhely: Szeged
Foglalkozás: Segway túravezető

Mikor kezdtél stoppolni?
- Viszonylag későn, 2010-ben, 20 évesen Szentesről a Művészetek Völgyébe. Előtte szintén ott stoppolgattunk faluról-falura, le a Balatonhoz, de hivatalosnak 2010-et mondanám mégis.

Általánosságban a stoppolásról…?
- Számomra a legtermészetesebb helyváltoztatási forma, bárhová kell mennem, először mindig az fut át az agyamon, hogyan kéne stoppal megoldani (ez sokakat megmosolyogtat). Sokszor volt már, hogy azért stoppoltam, mert nem volt valami túl jó kedvem és feldobott a stoppolás, meg akikkel találkoztam közben.

Van valamilyen stoppos praktikád?
- Csak az általános dolgok: normális kinézet, lehetőleg világosabb ruha, napszemüveg nélkül, ilyesmi. Szerencsére alapvetően mosolygós vagyok. Sokszor segít a jó humor. Táblát ritkán írok, ha indulás előtt nem készítettem és egyedül stoppolok, egész egyszerűen nincs rá időm, szerencsére.

Mennyit várakoztál a legtöbbet?
- A legtöbb talán 3-4 óra volt. De az élet mindig kárpótol. Másoktól is általában ezt a nagyjából 3 órát hallom vissza, mint leghosszabb várakozás. Egyszer volt, hogy nem vettek fel minket, borzasztó este volt, nem is részletezném. Prágából jöttünk haza, Piliscsévtől senki nem akart minket behozni Budapestre (buszra semmiképp sem akartunk szállni, elvből) úgyhogy a 10-es út mellett lesátraztunk.

Mi volt a legrosszabb stoppos élményed?
- Hát ez :D… tényleg nem részletezem. “Kedvenceim” a buta emberek, akik zsidóznak, cigányoznak a világba, közbe azt se tudják én ki vagyok. Meg még akik mondjuk 30 km alatt szeretnének megtéríteni és 2 perc után jön a kérdés: „És mondd csak, hiszel Istenben?”. Olyankor sírom vissza a gyanúsan maffiózó és egyéb furcsa alakokat, akik már korábban felvettek. Egy negatív élmény lehet törés, például egy délszláv háborúban harcolt zsoldos, aki arról beszélt, nem is tudja hány embert ölt meg, mert a modern háború ilyen. Ezekre fel kell készülni, Volt, hogy egy-egy ilyen után egy darabig nem stoppoltam, kb. egy hétig. Egy negatív élményt csak egy pozitív tud ellensúlyozni.

Mi volt az eddigi legjobb stoppos élményed?
- Voltak akik felvettek minket és végül náluk maradtunk, elsőre ez jutott eszembe, persze abszurd, vicces szituációkból sem volt kevés. Egyszer a francia-német határon szálltunk ki egy kocsiból és azt beszéltük, hogy Prága lenne a következő fontosabb megálló és jó lenne, ha Németországban nem kéne sokat stoppolgatni. Még el sem köszöntünk az úrtól, amikor odajött egy francia muki, aki megkérdezte, merre mennénk tovább, mert ő például Prágába tart… A legjobban egy közös kávézás tud esni, vagy ha valaki átvisz egy városon, mert belefér az idejébe és nem kell gyalogolnom, de volt már, aki 100 km-t is került, hogy segítsen. A maga módján mindenki igyekszik segíteni aki felvesz, van aki egy nagyobb kerülővel, van aki egy jótanáccsal. Számomra ezek egyenértékű dolgok, a lényeg a szándék.

Szerinted azok, akik nem állnak meg a stopposoknak, mitől félnek…? Félnek egyáltalán?
- Hogy klasszikust idézzek, “Félnek, hogy hát mit vállalnak.” Az utasodért felelősséggel is tartozol, ezt sem szabad elfelejteni. Sokan mondják, akik felvesznek, hogy „lehet rosszakat hallani”. Ebben az a vicces, hogy én még nem hallottam sehol ilyet, szimplán csak az általános rosszérzésüket, félelmeiket, média általi nyomást vetítik ki a stoppolásra is. A csapból is az erőszak folyik, nem csoda. Állt már meg nekem kisgyermekes anyuka, idős hölgy, úr, egyetemista lány, sokszor olyan is, aki még életében nem vett fel stoppost.

Hova jutottál el eddig legmesszebb stoppal?
- Legmesszebb 2675 km stoppolás után érkeztünk meg La Rochelle városába, egy 5200 km-es körtúra részeként, a francia óceánpartra. A napi rekord eddig 945 km, szintén ezen a túrán, első nap, Szentestől a Garda tóhoz 945 km. Mindmáig leghosszabb fuvarom is ehhez a naphoz köthető, Dunaföldvártól Desenzano del Garda-ig 820 km, meg akarom csinálni a napi legalább 1000 km-t még, piszkálja a csőröm nagyon.

Van kedvenc városod? Ha igen, akkor miért pont az?
- Például a fent említett La Rochelle, mert nagyon emlékeztetett Szegedre, szóval Szeged.

Mit üzensz a világnak?
- Hello.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HungaroHitch - ...a magyar stopposverseny...
A HungaroHitch csapat hivatalos honlapja - Minden jog fenntartva - 2017 | Impresszum | Jogi nyilatkozat