VARGA VIKTOR

Név: Varga Viktor
Kor: 25
Lakhely: Debrecen
Foglalkozás: szakács

Mikor kezdtél stoppolni?
- 5 éves lehettem, mikor apámmal lerobbant alattunk a kistraktor, valahol a Hortobágy kellős közepén. Betoltuk egy közeli tanyára, majd kiálltunk az út szélére. Kérdeztem, hogy fogunk hazamenni? - erre fater kitette vastag hüvelykujját és mondta, hogy valaki majd hazavisz. Mire én: ennyi? ... és annyi is volt.

Általánosságban a stoppolásról…?
- Nem való mindenkinek, az biztos! És nem is lenne jó, ha mindenki stoppal járna. Gondolj csak bele, ki vezetné a kocsikat?? Talán majd a jövőben, amikor robotok vezetnek.De komolyan, néha türelem kell hozzá, és a mindig pozitív tudatállapot, idegesen nem lehet csinálni. Vannak, akik az őrületbe kergetik a másikat 5 perc után - "Úgyse vesznek fel, hagyjuk, nekem már elegem van"- na ők ne is álljanak ki a várostáblához. Pedig ez az utazás legmókásabb formája. Legjobb az, ha ketten vagytok, akkor nem unatkozol, ha nem jön senki. El tudtok hülyülni minden apróságon. Amikor meg végre megáll valaki, olyan mintha találnál egy ezrest az utcán. A sofőrök is érdekes emberek lehetnek, új barátokat találhattok, még ha csak pár órára is. Néha olyan verdával utazhattok, amibe máshogy az életbe nem ülnétek be. Egy biztos, az élelmes ember egyik legjobb találmánya a stoppolás.

Van valamilyen stoppos praktikád?
- Legyen mindig egy pár méteres hely, ahova kényelmesen lehúzódhat az autó. Néha próbálok széparcot vágni, véletlenül se nézzenek rosszfiúnak, persze nem kell túlzásba vinni. Kapucnit hanyagolom, még ha fázom is, mert rosszalló lehet a félénk emberek szemében. Néha megpróbálok lyukat nézni a vezetők homlokába, hátha így tudom szuggerálni őket tudat alatt, de ez a képesség még fejlesztés alatt áll. A tábla az némileg segíthet, ha messzebre mész vagy a közelben elágazódás van, de szerintem aki akar úgyis leáll és megkérdezi: "Merre mentek srácok?" Aztán az sem árt, ha a KRESZ szabályaihoz igazodsz. Veszélyes helyeken nem fognak megállni.

Hány perc vagy óra volt a leghosszabb várakozásod eddig?
- Volt egy csúfos vereségem, 8-9 óra szenvedés után hazamentem. Nagy bénaság volt.

Hova jutottál el eddig legmesszebb stoppal?
- Horvátország déli részén, végigmentünk az Adria partján majdnem Dubrovnik-ig. Odavissza háromezer kilométer talán , de lehet kevesebb.

Mit gondolsz azokról, akik nem veszik fel a stoppost?
- Ez mindenkinek a maga döntése, nem muszáj megállni. Másrészt elég szomorú, hogy ennyire kivész az emberekből a segítőkészség és a bizalom. Sokan arra hivatkoznak, hogy 'mostanában' sok a rossz ember… régen is legalább ennyi volt. Szerintem nem kellene annyi tévét nézniük.

Mi volt az eddigi legjobb stoppos élményed?
- Amikor egy kedves házaspár a majdnem 500 km-es fuvar végén - aminek során megetettek, megitattak - a kezünkbe nyomott 50 eurót, hogy jó szórakozást. Azóta sem tértünk napirendre.

Mi volt az eddigi legrosszabb stoppos élményed?
- Németországban kelet-európai vendégmunkások, 2 kölyök meg 2 csaj, sanszos, hogy a piroslámpás házak melósai. Éjszaka volt. Egyszer csak beálltunk egy benzinkútra, hogy pihenjünk, aztán a sofőrgyerek elővett az ülése alól egy kopott golfütőt azzal dicsekedve, hogy ő mennyire szeret golfozni... szerintem életében nem volt a kezében golflabda. Cseppet beszartam, de nem történt semmi baj. Épségben kitettek valahol, utána meg nevettek egy jót mint Dr. Gonzo-ék a Félelem és Reszketés Las Vegasban c. filmben. Lehet csak én reagáltam túl.

Milyen volt a ColdHitch?
- Életem egyik legmulatságosabb hétvégéje volt.

Melyik a kedvenc filmed és miért?
- Hm... A 'Walter Mitty titkos élete’- eléggé inspiráló, aki látta az tudja miért.

Mit üzensz a világnak?
- Csak így tovább! Mást úgyse tudtok tenni. Ne egyetek nyúlhúst!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HungaroHitch - ...a magyar stopposverseny...
A HungaroHitch csapat hivatalos honlapja - Minden jog fenntartva - 2017 | Impresszum | Jogi nyilatkozat